Duurzaamheid is in opkomst en dat is maar goed ook! Het wordt hoog tijd dat we vergaande maatregelen treffen om de klimaatverandering tegen te gaan en ons voor te bereiden op de gevolgen van de opwarming van de aarde, die nu al heeft plaatsgevonden. Voor een duurzame toekomst is innovatie onmisbaar. In Nederland wonen we met relatief veel mensen op een klein oppervlak. Daarom denken we al snel de hoogte in. Na de opkomst van zonnepanelen – hele daken vol – zijn er nu ook steeds meer mensen die een groen dak overwegen. In veel gevallen is een subsidie groen dak mogelijk. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een subsidie groen dak? Dan moet u bij uw eigen gemeente zijn. Elke gemeente heeft zijn eigen regels opgesteld omtrent subsidie groen dak. In sommige gemeentes is de subsidie bijvoorbeeld afhankelijk van de oppervlakte van het dak. In andere gemeentes wordt gekeken naar de hellingsgraad. Soms is een wortelwerende laag vereist. Ook de soort aansluiting op het riool is een factor die wordt meegewogen. Met een gemengde riolering maakt u de meeste kans.

Waarom iedere gemeente een subsidie groen dak zou moeten bieden

Ook zonder subsidie groen dak bevelen wij het aanleggen van een groen dak van harte aan. De klimaatverandering is een feit. Dus iedereen moet zijn steentje bijdragen. Ook zonder subsidie groen dak zijn er vele voordelen te melden. Groene daken dragen bijvoorbeeld bij aan een betere afvoer van regenwater. Vooral in drukbevolkte gebieden met veel bebouwing en asfalt is dit vaak een probleem. Daarom zult u in grote steden meer kans maken op een subsidie groen dak dan op het platteland. Daarnaast is een groen dak een enorme opknapper voor de leefomgeving. Het ziet er natuurlijk prachtig uit. Maar wist u dat meer groen in onze omgeving ons ook gezonder maakt? Verder is het mogelijk om nuttige planten en kruiden op het dak te telen. Het mooiste groene dak dat ik tot nu toe heb gezien is dat van de woongemeenschap Iewan in Nijmegen. Het is een appartementencomplex dat volledig van stro- en hennepvezels is gebouwd en vervolgens is gestuukt met leem. De binnenplaats wordt afgescheiden door een hoog groen dak, waar de groenten en kruidenplantjes welig tieren. Aan de andere kant is een natuurlijk waterzuiveringsfilter met riet en andere planten. Het ziet er bijna uit als een tropisch paradijs. De gemeente Nijmegen biedt veel mogelijkheden voor subsidie groen dak. Als u hier toevallig ook woont, kunt u daar gebruik van maken. Zo niet: niet getreurd. Nu het klimaatakkoord in steeds concretere stappen wordt vertaald, zal je zien dat steeds meer gemeentes een subsidie groen dak gaan aanbieden. Heeft uw gemeente dat nog niet, vraag er dan toch om. Wie weet zet u ze aan het denken en veranderen zij hun beleid. Dan heeft straks niet alleen u een subsidie groen dak, maar uw hele wijk! Stelt u zich eens voor wat een plaatje dat zou zijn!

De voordelen van een groen dak

  • Prachtig gezicht
  • Gezondere leefomgeving
  • Betere afvoer regenwater
  • Meer ruimte voor het telen van planten en kruiden
  • Betere isolatie
  • Bijdrage aan een duurzame wereld

Simpel Sedum specialiseert zich in de aanleg van groene daken. Met of zonder subsidie. U kunt contact opnemen via simpelsedum.nl. Op deze pagina leest u ook alle ins en outs rondom subsidie groen dak. Wist u trouwens dat het sedumplantje waar dit bedrijf naar is vernoemd, het uitstekend doet op groene daken? Het is een klein vetplantje dat van oorsprong voorkomt op het noordelijk halfrond.

Lees meer…